Vločky amarantové BIO 250g
Drobné vločky z amarantu v biokvalite s ľahko orieškovou chuťou. Rýchla a ľahká príprava. Široké využitie v kuchyni. Vhodné predovšetkým na prípravu kaše kvôli ich vysokej lepivosti. Prirodzene bezlepkové.
Tipy a recepty na použitie:
- kaša - vločky stačí zaliať horúcou vodou alebo rastlinným či živočíšnym mliekom
- krémové polievky - do zeleninovej polievky pridajte vločky, chvíľku povarte a rozmixujte, s množstvom opatrne
- pečivo - pri príprave chleba, lievancov, sušienok alebo dalamániek nahraďte 1/4 múky vločkami
- smoothie - rozmixujte obľúbené ovocie s vodou, rastlinným nápojom alebo mliekom, podľa chuti pridajte povarené vločky, semienka, jogurt, sirup, zeleninu či čokoľvek iné
- placky, burgery, sekaná - vločky ľahko rozmixujte s dusenou alebo restovanou zeleninou, uvarenými strukovinami, pridajte vajcia, opraženú cibuľku, bylinky, cesnak, soľ a podľa potreby vodu, smažte alebo pečte v rúre
- nátierky - ľahko opraženú zeleninu zalejte trochou vody, pridajte vločky (stačí trochu na zahustenie), pár minút povarte a rozmixujte, ochuťte sójovou omáčkou, umeoctom a lahôdkovým droždím, podľa chuti môžete pridať tofu alebo tempeh
- nepečené sladkosti - rozmixujte vločky s vopred namočeným sušeným ovocím, kokosovým olejom a sirupom, môžete pridať semienka, oriešky, sušený kokos, karobový prášok alebo škoricu; vytvarujte guľôčky a obaľujte ich v sušenom kokose, karobe alebo sezame
- plnené kapustné listy
Amarant sa radí k pseudoobilninám, čo znamená, že medzi obilné trávy nepatrí, ale v kuchyni sa využíva úplne rovnako. Zrno a z neho mletá múka sa využívajú predovšetkým v potravinárstve, rovnako ako listy. Niekedy sa ale používa aj ako krmivo v poľnohospodárstve. Z múky sa pripravuje hlavne pečivo a cestoviny pre celiatikov. Amarantová múka chuťovo obohacuje nielen pečivo, ale napríklad aj kakao.
Rastlina, z ktorej amarant pochádza, sa nazýva láskavec. V Strednej Amerike ho pestovali Aztéci a Inkovia už 4000 rokov pred naším letopočtom. Dnes sa amarant prevažne pestuje v tropickom pásme, kde sa zrno zberá až trikrát ročne. Jedno zrnko má veľmi malé rozmery i váhu.
Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácie, ktorý zabezpečuje ich kvalitu a umožňuje im niesť toto označenie. Ich prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 20 °C a relatívnej vlhkosti do 65 %.
Zloženie:
Amarantové vločky v bio kvalite z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Alergény:
Stopy lepku.
Výživové hodnoty na 100g produktu:
Energetická hodnota: 1565kJ / 374kcal
Tuky: 6,5g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,7g
Sacharidy: 51,0g; z toho cukry: 0g
Bielkoviny: 14,5g
Soľ: 0,05g
Krajina pôvodu:
Španielsko