Pohánka lúpaná tmavá 500g
Pohánka nie je pravou obilninou. Má trojhranné tmavohnedé múčnaté zrná. Vyrábajú sa z nich krúpy a jemná múka. Zrnká majú cenné miesto v ľudských jedálničkoch, aj keď bola v minulosti považovaná za chudobnú „obilninu“. Rastlina je pôvodom z Ázie, a jej pestovanie je v súčasnej dobe obmedzené len na pár krajín. Nezastupiteľné miesto v poľnohospodárstve má najmä v Rusku. Pohánka je bohatá na rutín, ktorý je laicky nazývaný aj ako „vitamín P“. Rutín patrí medzi flavonoidy, ktorý má v rastline ochrannú funkciu vodných kapilár. U človeka je pomocníkom pre cievny systém. Zrnká pôsobia ako silná zásada a má vplyv na pH organizmu. Obsahujú minerálne látky ako fosfor, draslík a vápnik. Tiež sú zdrojom niektorých vitamínov skupiny B a vitamínu E. Pohánka má široké využitie v kuchyni. Vhodná je aj na priamu konzumáciu. Môže sa tiež pridávať do cereálnych zmesí. Neobsahuje lepok a preto má význam v bezlepkovej diéte.
Príprava: Varíme podobne ako ryžu (2:1). Potrebné je pohánku v úvode prepláchuť studenou vodou.
.
Zloženie:
100% termicky lúpaná pohánka.
Krajina pôvodu:
EU