Pohánka lúpaná svetlá 500g
Pohánka nie je pravou obilninou. Má trojhranné tmavohnedé múčnaté zrná. Vyrábajú sa z nich krúpy a jemná múka. Zrnká majú cenné miesto v ľudských jedálničkoch, aj keď bola v minulosti považovaná za chudobnú "obilninu". Rastlina je pôvodom z Ázie, a jej pestovanie je v súčasnej dobe obmedzené len na pár krajín. Nezastupiteľné miesto v poľnohospodárstve má najmä v Rusku.
Pohánka je bohatá na rutín, ktorý je laicky nazývaný aj ako "vitamín P". Rutín patrí medzi flavonoidy, ktorý má v rastline ochrannú funkciu vodných kapilár. U človeka je pomocníkom pre cievny systém. Zrnká pôsobia ako silná zásada a má vplyv na pH organizmu. Obsahujú minerálne látky ako fosfor, draslík a vápnik. Tiež sú zdrojom niektorých vitamínov skupiny B a vitamínu E. Pohánka má široké využitie v kuchyni. Vhodná je aj na priamu konzumáciu. Môže sa tiež pridávať do cereálnych zmesí. Neobsahuje lepok a preto má význam v bezlepkovej diéte.
Príprava:
Varíme podobne ako ryžu (2:1). Potrebné je pohánku v úvode prepláchuť studenou vodou.
Zloženie:
100% pohánka lúpaná celá.
Alergény:
Môže obsahovať stopy sóje.
Výživové hodnoty na 100g produktu:
Energetická hodnota: 1449kJ / 346kcal
Tuky: 2,7g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,6g
Sacharidy: 75g; z toho cukry: 0g
Bielkoviny: 12g
Soľ: 0,03g
Krajina pôvodu:
Poľsko